DULCIURI

 Gogosi la cuptor, fara ulei

Gogosile coapte la cuptor sunt o optiune un pic mai sanatoasa in comparatie cu gogosile traditionale, prajite. Dar chiar si asa, isi pastreaza aroma specifica a gogosilor clasice. Si in plus, parca nu te simti asa de vinovat/a cand le mananci. 
"4 retete simple de gogosi pufoase si trucuri pentru a iesi perfect" 
 Ingrediente 5  porti                        
  •  un praf de sare  
  • 35g drojdie uscata
  • 75ml lapte 
  • 325g unt 
  • 10 galbenusuri
  • 5 lingurita extract / esenta de vanilie  
  • 5 lingurita scortisoara

In plus...
zahar pentru a tavali gogosile
Nutella sau gem pentru umplutura
 

Pasii necesari
1.
Intr-un bol incapator amestecam ingredientele uscate: o parte din cantitatea totala de faina (140 g), zaharul, drojdia instant si sarea.
Incalzim laptele cat sa fie caldut, nu fierbinte. Topim cam 40 g de unt (restul il vom folosi cand sunt gata gogosile, vei vedea mai jos). Separam ouale.
2.
Peste ingredientele uscate turnam laptele cald, untul topit, galbenusurile si vanilia si amestecam pana se incorporeaza. Acoperim bolul cu folie alimentara si lasam sa stea 10-20 de minute la temperatura camerei, pana observam ca s-au format bule la suprafata.
3.
Adaugam apoi si restul fainii si framantam cam 5 minute, cat sa se incorporeze. Acoperim bolul cu folie sau un prosop curat si lasam sa creasca la temperatura camerei cam o ora, o ora si jumatate, pana isi dubleaza volumul.
4.
Cand a crescut aluatul, tapetam o tava cu hartie de copt si preincalzim cuptorul la 175°C.
Intindem cu sucitorul aluatul pe o suprafata pudrata cu faina si taiem cu ajutorul unei decupator rotund (sau cu un pahar) cercuri cu o grosime de aprox. 2 cm, pe care le asezam in tava, lasand putin spatiu intre ele. Repetam procesul pana se termina toata cantitatea de aluat. Dam la cuptor aproximativ 10-12 minute, pana cand devin aurii.
5.
Imediat ce le scoatem din cuptor le ungem cu putin unt topit (aproximativ 25 g din cantitatea totala prezentata in lista ingredientelor) si le tavalim prin zahar. Taiem o fanta adanca in lateralul fiecarei gogosi si, folosind un pos, le umplem cu Nutella, gem sau orice alta crema tartinabila.
Completari
Numarul de gogosi obtinute poate fi diferit, in functie de diametrul decupatorului sau al paharului.
In loc de drojdie uscata poti folosi 25 g de drojdie proaspata.
 
Gogoși la tavă
 
Ingrediente
Pentru tava de gogoși, (capacitate de 12 buc):

puțină grăsime

  • Aluatul dospit:

125 ml

lapte

100 g

unt sau margarină

250 g

făină de grâu

1 plic

drojdie

50 g

zahăr

1 plic

Zahăr Vanilat

1

gălbenuș (mărimea M)

  • Glazura:

   150 g

Zahăr pudră aromatizat cu aromă de vanilie

   2

Linguri lapte

  • Mod de preparare
Cum se prepară gogoșile la tavă?
 
Pregătirea
Se încălzește laptele și se pune margarina sau untul în laptele cald, apoi se lasă să se topească.
Prepararea aluatului dospit
Într-un vas de mixare se amestecă cu grijă făina și drojdia uscată. Se adaugă restul ingredientelor împreună cu amestecul de lapte cald și grăsime, apoi se amestecă cu mixerul cu spiralele de frământare, la început scurt la viteză mică, apoi la viteză maximă circa 5 minute până ce se obține un aluat lucios și omogen. Aluatul acoperit se lasă într-un loc călduț până când își mărește vizibil volumul. Între timp se unge tava de copt și se preîncălzește cuptorul.
3. Aluatul dospit se presară cu puțină făină, se scoate din vasul de mixare și se frământă scurt pe o suprafață de lucru, apoi se rulează sub forma unui rulou.
 Ruloul se taie în circa 12 porții egale și din fiecare porție se formează o bilă.
 Fiecare bilă din aluat se apasă pe suprafața de lucru cu degetul arătător înmuiat în făină sau cu coada unei linguri. Apoi se mișcă degetul sau coada de lingură cu mișcări circulare pentru a mări gaura din mijloc astfel formată. Inelele de aluat se modelează cu degetele dacă mai este nevoie, apoi se așază în tava de copt. Tava se introduce în cuptor și se coace. 
După coacere, gogoșile se scot imediat din tavă și se lasă pe un grătar de bucătărie să se răcească.
Decorarea gogoșilor
Se amestecă zahărul pudră cu laptele pentru a obține o glazură vâscoasă. Fiecare gogoașă se scufundă cam 1/3  din grosime în această glazură, apoi se așază înapoi pe grătarul de bucătărie și se decorează imediat folosind creioanele de decor. Se așteaptă pentru ca glazura să se usuce.