joi, 8 februarie 2024

DIABET ZAHARAT DE TIP 2

Diabetul zaharat de tip 2-insulinoindependent se caracterizează prin faptul că apare după vârsta de 40-45 ani, are un debut insidios, se asociază frecvent cu obezitatea, nu are nici o legatură cu infecţiile virale şi nu necesită insulină pentru a se echilibra. Obezitatea este frecvent întalnită (peste 80% din cazurile diabetului zaharat).
Cauzele diabetului zaharat de tip 2:
Printre cauzele care se găsesc la originea sa, enumeram:
-alimentaţia: excesul de zaharuri poate să ducă la instalarea bolii. Boala se observă adesea la cofetari sau în unele ţări cu consum mare de dulciuri (Cuba, Anglia). Există şi ţări unde deşi consumul de dulciuri concentrate este mic, diabetul se întâlneşte într-o proporţie destul de mare (Japonia, Australia, India, România). De aceea considerăm că o importanţă deosebită o are supraalimentaţia (indiferent de natura alimentului) şi consecinţa acesteia, obeziatatea. Astfel diabetul zaharat este întâlnit cu o frecvenţă aproape de necrezut (peste 30-35%) la o populaţie indiană-pimă-din statul Arizona (sudul S.U.A.) populaţie care se hrăneşte predominant cu glucide (peste 70% din dietă) provenite din cereale şi la care obezitatea se întalneşte la aproape 90% din cazuri;
-vârsta (deşi cum s-a observat, se întâlneşte şi la tineri şi copii) are o mare importanţă. Peste 80% din cazurile de diabet nou descoperite se întâlnesc peste vârsta de 40 de ani;
-profesia, poate uneori interveni ca un factor favorizant în instalarea diabetului (cofetari, brutari, bucătari). Dar nu numai cei predispuşi la supraalimentaţie sunt candidaţi la diabet, ci şi cei cu ocupaţii sedentare şi cu solicitări nervoase exagerate. Aşa se explică de ce boala se întalneşte mai frecvent în mediul urban decât cel rural şi aici mai frecvent la bărbaţi decât la femei;
-unele leziuni ale sistemului nervos, traumele psihice, stresul etc. Sunt factori adesea incriminaţi;
-o serie de boli ale pancreasului (de la pancreatită acută chirurgicală, la pancreatitele cronice) se pot găsi de asemenea la originea unor boli;
-în cazul unor hepatite cronice, ciroze hepatice etc. Se asistă la modificarea toleranţei la glucoză;
-există şi o medicaţie care favorizează instalarea diabetului de tip 2. Dintre cele mai folosite sunt cortizonicele, diureticele(din familia tiazidelor), anticoncepţionalele şi altele.
Lista factorilor ce precipită instalerea diabetului se poate, multiplica cu: alcoolismul, fumatul, intoxicaţiile cu oxid de carbon etc. pentru a da numai câteva exemple.
Cum se explică instalarea diabetului de tip 2?
Se ştie că în diabetul de tip 2 nu întotdeauna absenţa insulinei este cauza bolii. Din contră, adeseori, se găseşte în sângele bolnavului o cantitate mai mare de insulină circulantă decât la individul normal. Atunci cum se explică glucoza crescută în sânge?
Explicaţiile cunoscute sunt multiple. Reţinem numai unele dintre ele:
*Astfel la obezi, şi majoritatea dintre aceşti bolnavi au fost sau sunt obezi, există o rezistenţă la acţiunea periferică a insulinei. Aceasta se datorează în primul rând scăderii activităţii periferice a insulinei datorită numărului de receptori pe membrana celulară care sunt scăzuţi. Absenţa activitaţii insulinice duce la creşterea glicemiei întrucât glucoza nu mai pătrunde în celulă şi nu mai este metabolizată. Creşterea glicemiei duce secundar la hipersecreţie de insulină deci la o activitate crescută a celulelor B (care secretă mai multa insulină). Această insulină în plus nu acţionează întrucât activitatea sa periferică este scazută. Aşa se explică si hiperglicemia şi hiperinsulienemia.
*Alte explicaţii ar fi secreţia unui hormon anormal sau chiar o activitate anormală în celula de la periferie.
*Ceea ce trebuie reţinut este că în diabetul de tip 2 se întâlneşte o rezistenţă la activitatea periferica a insulinei, fapt care duce la apariţia glucozei crescute în sânge.